Klima

Svendborg Kommune er med sin topografi og kystnære beliggenhed særligt udsat over for fremtidens ekstreme vejrhændelser, som er taget til i takt med klimaforandringerne. Især oversvømmelser fra skybrud og stormflod kan have store konsekvenser for både samfund, mennesker, økonomi, natur og miljø.

Med Klimahandleplan 2022 er der sat en ambitiøs dagsorden for hvordan vi skal begrænse forandringerne af vores klima. Og for hvordan vi skal begrænse skaderne af de klimaforandringer, vi allerede oplever i dag. Helt konkret skal vi mindske drivhusgasudledningen og beskytte vores byer og borgere mod de klimaforandringer, vi allerede oplever, og som vi ved, kun bliver værre. For at sikre dette skal vi arbejde målrettet med at indarbejde Klimahandleplan 2022 i Kommuneplan 2024.

Vi skal arbejde med klimarobusthed i land og by - hvordan vi skal sikre os mod højere vandstand og flere skybrud, og hvordan vi skal afbøde mere varme og tørke. Vi skal prioritere, hvilke arealer, der skal beskyttes og hvor vi lader arealer oversvømme og dermed give plads til mere ny, våd natur.

Derudover skal vi arbejde med klimaneutralitet ved hjælp af forebyggelse. En omstilling til vedvarende energi er et vigtigt virkemiddel til at bremse klimaforandringerne. I kommuneplanen skal der arbejdes med, hvordan vi generelt kan give bedre muligheder for VE-anlæg, mens vi samtidig sikrer de mange landskabelige og kulturhistoriske værdier.

Spørgsmål til debat: 

  • Hvad finder du særlig vigtigt, når vi skal indpasse vindmøller og solceller i det åbne land?

  • Har du forslag til placering af lokale fjernvarmeværker, som kan erstatte naturgas?

  • Skadesomkostninger er i dag vigtigste argument ved sikring mod oversvømmelser. Hvilke andre argumenter finder du vigtige?

  • Har du forlag til hvordan vi undgår overophedning af byerne, når der kommer hyppigere hedebølger, som følge af klimaforandringerne?