Kultur

Kultur- og fritidsområdet er en væsentlig drivkraft for udviklingen af Svendborg Kommune.

Svendborg Kommune er stedet, hvor livet udfordres og nydes med afsæt i lokale kultur- og fritidstilbud og den omkringliggende natur. Kulturen og idrætten står som stærke eksempler på fællesskab og frivilligt engagement i Svendborg. Kommuneplanen skal sikre de bedst mulige fysiske rammer for fritidslivet i Svendborg Kommune. Med den nye kommuneplan er der fokus på at styrke målsætningerne og retningslinjerne ift. aktiviteter og anlæg, som retter sig mod borgerens fritidsliv i foreningsregi og den selvorganiserede rekreative benyttelse af natur, landskaber og byrum på tværs af hele kommunen.

På trods af den kommunale økonomiske situation, er der fortsat godt gang i kultur – og fritidsområdet. Udviklingen er især drevet af de mange spirende og aktive fællesskaber, foreninger, organisationer og græsrødder, der til dagligt holder gang i livet på tværs af hele kommunen. Der er en stigende interesse og tendens til en selvorganiseret benyttelse af natur, havne, landskaber og byrum og det vil vi gerne understøtte – ikke økonomisk, men ved at sikre at de planlægningsmæssige rammer kan understøtte de mange gode idéer og initiativer derude. 

Svendborg Kommune er kendetegnet ved at have et varieret og rigt kulturliv med unikke kulturinstitutioner og mange kulturelle foreninger. Hertil kommer et stort kulturelt vækstpotentiale og mange aktive græsrødder – altsammen vigtige dele af Svendborgs identitet.

Der er i den kommende revision fokus på hvordan den fysiske planlægning kan understøtte ambitionen om at Svendborgegnen skal være kendt som én stor kulturby samt sætte rammer for kunst og kultur i byens rum. Der vil ske en opdatering og gennemgang af de fysiske rammer til understøttelse af kultur, idræt, fritid og fritidsliv i hele kommunen. Der vil ske en nærmere gennemgang af kommunens lystbådehavne, for at undersøge om rammerne til rekreative formål kan udnyttes bedre.

Spørgsmål til debat: 

  • Har I brug for fysiske rammer til jeres aktivitet? Hvor, hvad og hvorfor?

  • Har I gode forslag til steder, natur – og byrum eller andet, der kan anvendes til kunst og kultur?

  • Skal lystbådehavnene i højere grad være offentlige rekreative områder med lokale natur, kultur – og fritidsaktiviteter?

I forbindelse med det indledende planlægningsarbejde for den nye Kommuneplan 2024, vil vi rigtig gerne høre fra jer, hvis i indenfor de næste år har ønsker om at igangsætte nye projekter, der har fysiske behov. Det kan være en bålshelter, sauna, spejderhytte, udendørs fitnessredskaber, badebro, klubhus eller lignende.

Ved at sendes jeres idé til os, kan vi få et samlet overblik over hvad der rør sig, og sikre at vi får en tidlig dialog omkring de planlægningsmæssige omstændigheder, da det i mange tilfælde kræver at Svendborg Kommune har været inde og se på de fysiske rammer for de forskellige områder.